13. Uluslararası Katılımlı Çocuk Alerji ve Astım Kongresi



13. Uluslarası Katılımlı Çocuk Alerji ve Astım Kongresi Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı, Çocuk İmmünolojisi ve Alerji Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehtap Yazıcıoğlu başkanlığında, 20-23 Nisan 2018 tarihlerinde Fethiye’de Sentido Lykia Resort Otel’de gerçekleştirmiştir. Trakya Üniversitesinden Dr. Öğr. Üyesi Pınar GÖKMİRZA ÖZDEMİR, Uzm. Dr. Burçin BEKEN ve Uzm. Dr. Velat ÇELİK’in lokal düzenleme kurulunda yer aldığı kongrede, konusunda en yetkin yerli ve yabancı bilim insanları tarafından; gün geçtikçe artan çocukluk çağı alerjik hastalıkları, astımın tanı ve tedavileri başta olmak üzere, alerji ve immünoloji ile ilgili en güncel konulardaki bilgiler aktarılmıştır. 

Kongrenin ilk günü genel pediatri hekimlerine yönelik olarak; sıklığı giderek artmakta olan inek sütü proteini alerjisi hakkında kapsamlı bir kurs yapılmıştır. Aralarında pediatri ihtisasını Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde yapmış olanların da bulunduğu genel pediatri uzmanlarının kursa talep ve katılımı beklenenin de üzerinde gerçekleşmiştir. Diğer günlerde ise kongreye yurt içinden katılan değerli konuşmacıların yanı sıra; yurt dışından katılan ve aralarında “EAACI (European Academy of Allergy and Clinical Immunology) başkanı ile alerji ve immünoloji alanında en prestijli dergilerden biri olan JACI (Journal of Allergy Clinical Immunology) ve PAI (Pediatric Allergy Immunology)’nin editörlerinin de bulunduğu yabancı bilim insanları araştırma konularındaki en güncel ve önemli bilgileri katılımcılarla paylaşmışlardır.

Kongremizin doyurucu bilimsel programında 36 oturum, 5 konferans, 1 uydu sempozyum, 1 karşıt görüş, 3 sözel bildiri ve 8 poster tebliği oturumu yer almış olup, alerjinin en güncel ve ilgi çeken konuları tartışılmıştır.

Kongreye bildiri ile katılan genç araştırmacılara kongre katılım bursları verilmiştir. Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk İmmünolojisi ve Alerji Hastalıkları Bilim Dalı’nda yan dal eğitimi yapmakta olan Dr. Burçin Beken ve Dr. Velat Çelik yapmış oldukları çalışmalar ile sözlü bildiriler dalında ödül almış, Dr. Öğr. Üyesi Pınar GÖKMİRZA ÖZDEMİR ise başarılı sunusu ile üniversitemizi en güzel şekilde temsil etmişlerdir. 

Astım kontrolünde ilaçlardan başka doğru nefes ve yoga üzerinde de durulan oturumun ardından, katılımcılara ertesi günün ilk ışıkları ile birlikte yoga aktivitesi sağlanması Ulusal Alerji, Astım ve İmmünoloji kongreleri için bir ilk olması açısından ilgi ile karşılanmıştır.   

Bilimsel içerik açısından zengin ve doyurucu programın yanı sıra mezzosoprano Seda Kırankaya ve arkadaşlarının seslendirdikleri Nazım HİKMET’in şiirleri ile Fazıl SAY’ın besteleri ile açılış konserimiz ülkemizin çağdaş yüzünü ifade ederek büyük beğeni toplamıştır.

Dr. Ejder SÖZEN’in liderliğinde olağan üstü azim ve gayret gösteren köy çocuklarının Muğla’nın Yatağan ilçesine bağlı Bencik Köyü’nde başlayıp Dünya şampiyonluğuna uzanan okçuluk serüveni katılımcılara duygusal anlar yaşatmıştır.

Gerek yabancı ve gerek se ülkemizin değerli bilim insanları tarafından çok büyük övgü alan kongremiz ülkemizin cennet köşelerinden biri olan Fethiye’de denizin ve yeşilin rahatlatıcı atmosferinde bilimsel düzey ve sosyal açıdan hedeflediğimiz başarı ile sona ermiş ve bize ilerdeki çalışmalarımız için motivasyon kazandırmıştır.

 

                                                                      Prof. Dr. Mehtap YAZICIOĞLU

                                                       2018 Çocuk Alerji ve Astım Kongre Başkanı



Ek Resimler
Bu içerik 18.05.2018 tarihinde yayınlandı ve toplam 904 kez okundu.